- oferte, cazare si localizare , telefon si date de contact Login

Ghetarul Scarisoara


Ghetarul Scarisoara

Ghetarul de la Scarisoara este cel mai mare ghetar subteran din Romania. De aici ii vine si numele de Ghetar iar Scarisoara vine de la comuna Scarisoara situata la 16 km mai jos. Ghetarul apartine comunei Garda de Sus, judetul Alba.

Drumul spre pestera porneste din comuna Garda de Sus, fiind situata pe valea Ariesului Mare la 32 km amonte de Campeni (pe DN75). Din centrul comunei se desprinde drumul carosabil de pe Garda Seaca pe care se ajunge, dupa 1 km, la gura Vaii Ordancusa. De aici sunt trei variante. Prima varianta este poteca turistica marcata cu cruce rosie, care trece prin catrumul Mununa iar dupa un traseu de 10 km, ajunge la Pestera Scarisoara (Ghetarul de la Scarisoara). Cea de a doua varianta este drumul asfaltat de pe valea Ordancusei, avand o distanta de 23 km. care duce pana in catunul Ghetar. Ultima varianta este pe Valea Garda Seaca. La doar 2 km de la gura Urdancusei porneste un drum, forestier, prin Mununa pana la Ghetar lung de 12 km. Pestera are urmatoarele coordonate 46°29′23″N 22°48′35″E

Intrarea in Ghetarul de la Scarisoara se face printr-un aven, a carui gura, cu un diametru de 60 m, se deschide in padurea din marginea platoului. O poteca ingusta sapata in stanca si cateva scari metalice ancorate in pereti inlesnesc coborarea celor 48 m cat masoara adancimea avenului. Pe fundul lui se pastreaza in tot timpul anului un strat gros de zapada. Aici se patrunde in Sala Mare printr-un impresionant portal masurand 24 m latime si 17 m inaltime.

Pestera reprezinta o incapere unica cu o dezvoltare totala de 700 m in mijlocul acestei incaperi se afla un imens bloc de gheata, cu un volum de 80.000 m3 si care este existent in pestera de peste 4.000 de ani. Fata superioara a blocului cu o suprafata de 3.000 m2 formeaza podeaua Salii Mari. In partea dreapta acest planseu se frange intr-un tobogan abrupt de gheata, care da intr-o zona, denumita Biserica. Aici apar primele formatiuni stalagmitice de gheata. Aceasta este zona turistica, restul fiind rezervatie stiintifica, cu doua sectoare distincte.

 

In latura din dreapta intrarii se afla Rezervatia Mica. In stanga se afla Rezervatia Mare, spre care se coboara o verticala de 20 m la baza careia galeria continua puternic descendenta. Aceasta este Galeria Maxim Pop. In amandoua rezervatiile, langa ghetar reapar stalagmitele de gheata, dintre care unele au o existenta permanenta iar altele se topesc in cursul verii, dar se refac in forme asemanatoare in lunile de iarna.