- oferte, cazare si localizare , telefon si date de contact Login

horacredit.ro/

Pestera si cascada Vadu Crisului


Pestera si cascada Vadu Crisului

Pestera Vadu Crisului a fost descoperita in 1903 si a fost amenajata de catre contele in scopul vizitarii ei de catre contele Zichy. Din anul 1905, pestera primea organizat vizitatori, fiind chiar de la inceput si un obiect de studiu stiitific. Astfel, s-a ajuns ca ea sa fie declarata pestera cu cea mai bogata fauna cavernicola din Romania. In perioada comunista s-a realizat prima electrificare a pesterii Vadu Crisului.

Pestera Vadu Crisului este acum vizitabila doar pe o portiune de 500m existand scari si punti solide pentru usurarea accesului in interior.

Pestera Vadu Crisului a fost declarata "arie naturala protejata", pestera poate fi vizitata numai cu ghit autorizat. Caracteristic pentru aceasta pestera este cursul de apa ce o strabate, care are o albie subterana lunga de 4,5 kilometri, ce vine din Pestera Batranului. Apa se varsa in Crisul Repede printr-o cascada spectaculoasa, ce are o inaltime de circa 6 metri. Pestera Vadu Crisului tine administrativ de comuna Vadu Crisului, iar geografic de Muntii Padurea Craiului.

Pestera Vadu Crisului este pozitionata intre comunele Vadu Crisului si Suncuius la o distanta de aproximativ 300 metri de Halta Pestera de pe calea ferata Oradea-Cluj.

vivacredit.ro